Tredje omgang

Kjære alle venner - tusen takk for all mulig støtte, kjøp av nøster, tips og gode ideer og delinger i hytt og dynevær!

Det har vært hektiske uker, og bloggen har måttet hvile et øyeblikk. Det er ikke uten grunn! Mandag 13. februar begynte vår første medarbeider på Garnsurr - Halimo! Halimo er 40 år, og er fra Somalia. Hun har vært i Norge siden 2012, og hun kom hit på familiegjenforening med mannen sin, som kom hit tre år før. Hun har seks barn her, og ei datter som bor i Somalia. Det er ikke fritt for at jeg forstår hun har et hektisk liv, men som hun sier "jeg vil jobbe"! Og det kan jeg love dere at hun gjør. "Nå må du sette deg ned litt, Halimo", er en replikk jeg har gjentatt flere ganger den første uka.

Farger

Jeg har sikkert sagt det før, men jeg hadde altså en formening om at kvinner som Halimo, har et annet forhold til farger enn meg, og oss... Det handler kanskje om å ikke være redd for farger, eller at farger blir brukt annerledes enn vi bruker det her hjemme. Vi er liksom litt "rødt, hvitt, og blått", og det er sosiologer som uttaler seg om fargefattigdommen i moderne tid. Biler er visst bare blå, grå, hvite og svarte for tiden. Husene våre blir visst også rammet av denne entonigheten. Forventningene mine til Halimo var store.

Jeg ble ikke skuffet! Vi skulle teste en ny bunnfarge, og denne skulle dekoreres. Det ble et fantastisk nøste - Søltin (sulten), eller 'baahi' på somali. Dette nøstet ble så utrolig kult, at jeg raskt skjønte at her måtte vi lage fler! Har vi laget nok, tenkte vi på torsdag. I dag kan jeg bekrefte at vi ikke laget nok - #søltin ble utsolgt i helgen:-)

Verkstedet

De to siste ukene av januar ble brukt til å pusse opp gamle SFO-lokalet i kjelleren på Nore skole. Det er blitt et kjempefint lokale! Vi har en vegg igjen å fikse, og det er en del pulter og annet skolerelatert inventar som bør ryddes unna. Uansett - verkstedet fungerer kjempefint.

Torsdag 9. februar holdt vi Garnsurråpent for første gang. Det ble en fantastisk kveld. Folk strømmet på, drakk kaffe, kikket på lokalet, diskuterte farger og oppskrifter, og ikke minst - handlet nøster!  Tusen takk til alle som kom! Planen er å holde åpent torsdag ettermiddag annenhver uke, men noen omstendigheter gjør at dette først kommer i vanlig gjenge etter vinterferien. Da blir det mulig å kjøpe smårester vi nøster opp i 20 grams nurvenøster (nurv betyr 'liten av vekst'), noen "feilskjær" - farger som ikke ble helt som bildet på internett, og kanskje noen eksperimentelle nøster.

Nore og Uvdal kommune og NAV

Alt som har skjedd til nå, hadde ikke vært mulig uten støttespillere! Jeg har tidligere nevnt Gro Irene Svendsen og Kristine Nørstebø ved Nore og Uvdal Næringsselskap/Buskerud Næringshage - de har vært avgjørende for å få prosjektet på beina.

Nå må jeg berømme teknisk hos Nore og Uvdal kommune. Det er helt fantastisk at vi har fått gratis lokale, og ikke minst også maling til å pusse opp. Tusen takk til dere, og spesielt Therje Andersen!

På toppen av det hele - Garnsurr har fått 50 000 i etableringsstøtte fra Nore og Uvdal Næringsfond! Gro Irene var så utrolig grei og hjalp meg med søknader, og var også med på møte med Ottar Huseby og Terje Halland. Ikke mange dagene etter at søknaden ble levert, fikk jeg vite at søknaden på 50 000 var innvilget. Det var nesten ikke til å tro - og jeg er utrolig takknemlig på egne, og prosjektets vegne. Dette har gjort det mulig å kjøpe inn mer garn for farging, fargepulver, kamera til å fotografere, og ikke minst en skriver til å produsere alt materiell til mavebelter og andre trykksaker.

NAV har svingt seg rundt, og tusen takk til Inger Lene Bekkjorden og Arne Unstad! Jeg skjønner jo at det er et noe tungrådd system de må forholde seg til, men jammen fikk de svingt seg og hyra inn Halimo, og dette til tross for sykemeldinger og ekstremt arbeidspress. Tusen takk for Halimo - hun er gull! 

Bisnissen

Ja - hvordan går selve forretningen? Ikke så verst, om jeg må si det selv. Målsettingen var å selge 200 nøster før pilotperioden var over i slutten av april. I skrivende stund er det solgt 167 nøster, og omsatt for drøyt 30 000 siden januar! Det er langt over forventningene, og målsettingen blir nok gjort til skamme lenge før pilotperioden er slutt. Hurra! Det er jo nettopp dette som gjør det mulig å videreføre prosjektet til høsten!

En ordentlig jobb

Det er det det handler om - en ordentlig jobb. Hvem vil ikke ha det? Vi vil alle ha en jobb som gir mestring og selvtillit, og en jobb du får respekt og anerkjennelse for, en jobb som gir en lønn å leve av. Det er forsåvidt ikke en menneskerett, men samtidig er det noe vi forstår er det som gir et verdig liv. Halimo og jeg har lest diktet til Ola Grøvdal - Bifrost - denne uka. Det handler om at det begynner med en knute på tråden, at masker som bindes sammen kan bygge bruer, berge oss gjennom fimbulvintre og berge kjærligheten.

Nettopp.