Garntips

I norsk strikkekultur er det jo ofte en farge om gang, men i et mønster med en annen. Vi er jo eksperter på mønsterstikk!

I folks første møte med denne type garn - altså håndfarget  og relativt tynt garn, spørres det gjerne - hva kan jeg bruke dette garnet til da?

Garnet er enten 365 eller 425 meter langt. Til tett strikking ville en kanskje derfor valgt pinnestørrelse 2-3. Til lausere strikking - helt supert også med pinne 3,5-4. Under her vil vi gi noen tips og lenker osv. Hvorfor ikke hoppe i fargebadet og leke deg helt vilt?

 
 

Stephen West og brioche, eller tofarget patent

Strikkeverdenen, i alle fall den jeg kjenner til, har de siste årene gått helt bananas med brioche/helpatent. Det som er utrolig moro, er jo nettopp fargespillet, og at plaggene blir ganske luftige, men med volum.

Veldig populær nå er Stephen West - en utrolig herlig fyr som etter min mening er virkelig god på konstruksjoner og mønsterproduksjon. Det er vanskelig og utfordrende, men han forklarer utrolig godt, og det er lett å følge med hvis man er familiær med strikkeengelsk.

 

DreaReneeKnits

En liten bølge her på nyåret, har vært sjalet "Find You Fade" av Andrea Mowry. Hundrevis av strikkere rundt om i verden har emnemerka #findyourfadeshawl på Instagram, og der kan du finne utallige versjoner av dette flotte sjalet. Her er det rillestrikk og hullstrikk i sekvenser med uttagninger og inntagninger. Overkommelig hvis du ikke vil kaste deg over briochen, men likevel vil ha et fargerikt sjal.

 
To sokker strikka på likt - her med Judiths magic cast on, og seinere med Fish Lips Kiss Heel.

To sokker strikka på likt - her med Judiths magic cast on, og seinere med Fish Lips Kiss Heel.

Sokker, votter, andre sjal og babytøy!

Garnet kan brukes til det meste. Det er robust, superwashbehandlet og tåler en støyt. Det er jo opprinnelig et sokkegarn, så sokker er det jo særlig velegnet til. Mange strikker jo nå tynne sokker i denne type garn, med magic loop (lang rundpinne og to sokker/votter/armer/bein samtidig), fra tåa og opp, og kanskje også en hel med forkorta rekker. Under bildet ser du hva som er brukt til disse sokkene.

Det finnes uttallige videoer og oppskrifter på Ravelry og Youtube. Søk på ord som "toe up socks", "judiths magic cast on", "fish lips kiss heel" m.m.

Garnet kan gjerne brukes til tykkere kreasjoner også! Lenge på garnet er spesifisert under produktene, men la oss si at du skal strikke med Merino 425. Her er tråden 425 meter på 100 gram. Lengden på tråden angir ofte pinnetykkelse og strikkefasthet. Om du bruker dobbel tråd, regner vi at garnlengden blir halvert. Altså vil Merino 425 med to tråder ha en garnlengde på ca. 210 meter og vil passe til prosjekter som har denne garnlengden, pinnetykkelsen.

Vil du lære mer, finne oppskrifter osv.? Ravelry er et lurt sted å være i så måte - bli med der, da vel! Du finner meg som "annhelens".